7 tips για να βελτιώσετε την κατάταξη του site σας στη Google

Στον σύγχρονο κόσμο του Διαδικτύου το googl-άρισμα έχει γίνει πιο δημοφιλές από ποτέ καθώς οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν και να βρίσκουν σχεδόν… τα πάντα στο Ίντερνετ μέσω των διαφόρων μηχανών αναζήτησης και κυρίως, μέσω της Google. Η πραγματική μαγεία όμως, που κρύβεται πίσω από την παγκόσμιου βεληνεκούς εταιρεία, ονομάζεται SEO (Search Engine Optimization)…

Είστε έτοιμοι να μάθετε μερικές απλές τεχνικές που θα ανεβάσουν και το δικό σας site στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων;

Τι είναι το SEO και γιατί είναι σημαντικό;

Αν νομίζετε ότι τα αποτελέσματα στις αναζητήσεις της Google κατατάσσονται με τυχαίο τρόπο, κάνετε λάθος. Το SEO είναι αυτό που καθορίζει τη σειρά εμφάνισης των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις των χρηστών και αφορά στη διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας με σκοπό την κατάταξή της σε υψηλότερες θέσεις. Ο κύριος στόχος, φυσικά, πίσω από όλες τις προσπάθειες για την εναρμόνιση ενός site με τους «κανόνες» του SEO, είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση, των πωλήσεών σας.

Πώς θα «ανεβάσετε» το site σας με απλές τεχνικές SEO;

Για όλους εσάς που διαχειρίζεστε ένα site αλλά δεν έχετε καταφέρει ακόμη να αυξήσετε τη δημοτικότητά του, αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι: «Μην τα παρατάτε!». Δείτε στη συνέχεια μερικές απλές συμβουλές βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας ώστε να επιτύχετε να εμφανίζεται στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων των χρηστών στο «ψαχτήρι» της Google.

1/ Αποκτήστε συνδέσμους προς το site σας

Εκατομμύρια ιστοσελίδες συνδέονται μεταξύ τους μέσω links καθώς με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο εύκολη η πλοήγηση των χρηστών από τον ένα διαδικτυακό τόπο στον άλλο όταν αναζητούν σχετικές πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, οι σύνδεσμοι που παραπέμπουν στην ιστοσελίδα σας καθιστούν το site σας ως αξιόπιστο στα μάτια των χρηστών γι αυτό όσο περισσότερα καταλήγουν στην αρχική σας σελίδα ή σε σελίδες του περιεχομένου σας, τόσο το καλύτερο. Με άλλα λόγια, όσα περισσότερα links «φέρνουν» χρήστες στο site σας, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει στην κατάταξη των αποτελεσμάτων στη μηχανή αναζήτησης της Google. Ιδού μερικοί τρόποι που μπορείτε να εφαρμόσετε για να λάβετε περισσότερες εξωτερικές συνδέσεις:

○ Αναφέρατε στις αναρτήσεις σας σχετικά blogs

○ Ζητήστε από άλλες ιστοσελίδες να μοιραστούν τις αναρτήσεις σας (με το όνομά σας)

○ Κρατήστε ενημερωμένη την ιστοσελίδα σας, με την προσθήκη νέου περιεχομένου

○ Προωθήστε τις δημοσιεύσεις σας σε σχετικά e-books

○ Αναπτύξτε σχέσεις συνεργασίας με άλλες ιστοσελίδες και blogs

○ Αναρτήστε τις δημοσιεύσεις σας στα social media

○ Συμπεριλάβετε στο περιεχόμενο του site σας σχετικά δελτία τύπου.

2/ Στοχεύστε στη βελτιστοποίηση του περιεχομένου του site σας

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο είδος περιεχομένου μπορεί να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στο site σας. Φροντίστε λοιπόν, κάθε ανάρτησή σας να έχει το μέγεθος που πρέπει με τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρεθεί στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων των χρηστών. Σε κάθε περίπτωση, έχετε υπόψη σας ότι το περιεχόμενο των δημοσιεύσεών σας χρειάζεται να είναι πρωτότυπο και χρηστικό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

○ Να είστε προσεκτικοί καθώς συντάσσετε τις αναρτήσεις σας καθώς χρειάζεται να περιέχουν και ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τις λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με το αντικείμενο του site σας.

○ Δείτε με ποιον τρόπο άλλες ιστοσελίδες, οι οποίες εμφανίζονται πρώτες στα αποτελέσματα της αναζήτησης, καταφέρνουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις -σημειώστε τι είδους περιεχόμενο αναρτούν, ποιες λέξεις κλειδιά χρησιμοποιούν, τι εικόνες ή animations επιλέγουν ώστε να κινηθείτε και εσείς προς την ίδια κατεύθυνση.

○ Δώστε έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών κειμένων και ποτέ μην αντιγράφετε κείμενα άλλων ιστοσελίδων.

Αυτές οι απλές τεχνικές SEO θα σας βοηθήσουν να προβληθεί καλύτερα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας στους χρήστες που πραγματοποιούν σχετικές με το αντικείμενό σας πληροφορίες.

3/ Ορίστε τις πιο κατάλληλες λέξεις – κλειδιά

Οι καλύτερες πρακτικές SEO περιλαμβάνουν τη χρήση των πιο κατάλληλων λέξεων – κλειδιών. Πώς θα εντοπίσετε τις πιο σημαντικές; Μπορείτε να λάβετε βοήθεια από διαδικτυακά εργαλεία, όπως Google Planner, Keyword Explore κλπ. Γι αυτό, έχετε κατά νου:

○ Συμπεριλάβετε σύντομες φράσεις ως λέξεις-κλειδιά στις αναρτήσεις σας, αντί να επιλέγετε μεμονωμένες λέξεις, καθώς οι πρώτες τείνουν να είναι πιο δημοφιλείς στις αναζητήσεις των χρηστών.

○ Εντάξτε στο περιεχόμενο των αναρτήσεών σας αρκετές από τις λέξεις – κλειδιά που έχετε επιλέξει -οι πολύ λίγες δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

○ Πάρτε ιδέες από δημοφιλείς ιστοσελίδες για τις λέξεις – κλειδιά που επιλέγονται από εκείνους καθώς και για τον τρόπο που τις χρησιμοποιούν μέσα στα κείμενά τους.

Μυστικό: Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μια ανορθόγραφη λέξη – κλειδί, καθώς αρκετοί χρήστες πληκτρολογούν λανθασμένα την αναζήτησή τους.

4/ Χρησιμοποιήστε διαδικτυακά εργαλεία βελτιστοποίησης

Έχει γίνει πλέον τόσο εύκολο να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας, καθώς στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία. Δείτε μερικά και επιλέξτε εκείνο που καλύπτει τις ανάγκες σας.

Google Search Console – Είναι ένα ελεύθερα διαθέσιμο εργαλείο που αξιολογεί την ιστοσελίδα σας και σας ενημερώνει για τυχόν σφάλματα στα περιεχόμενα.

Google Keyword Planner – Ο καλύτερος οδηγός για να αναζητήσετε σχετικές λέξεις-κλειδιά με το αντικείμενο του site σας.

Moz – Καταπληκτικό λογισμικό που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την προβολή σας στο Διαδίκτυο.

SEMRush – Σας επισημαίνει όρους που σχετίζονται με την ιστοσελίδα σας, καθώς και σχετικές λέξεις – κλειδιά.

Yoast SEO Plugin – Ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο SEO για WordPress blogs.

5 / «Εκμεταλλευτείτε» τη δυναμική των videos

Ο καθένας πλέον γνωρίζει ότι ένας από του πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών είναι η χρήση των videos καθώς δύνανται να συνδυάζουν πληροφόρηση και διασκέδαση. Μπορούν βέβαια, να βελτιώσουν και την κατάταξη του site σας στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης -μην σας ξαφνιάζει το γεγονός ότι η αναζήτηση videos στη μηχανή της Google ξεπερνάει το 60%.

Άρα, για να ανεβεί το site σας πιο ψηλά στα αποτελέσματα των αναζητήσεων θα πρέπει να συμπεριλάβετε αρκετά videos στο περιεχόμενό του.

6 / Κάντε το site σας φιλικό για τις κινητές συσκευές

Είναι το site σας φιλικό για τους χρήστες κινητών συσκευών; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε δεν φαντάζεστε πόσους επισκέπτες -ή πελάτες, αν έχετε διαδικτυακή επιχείρηση- χάνετε από εκείνους τους χρήστες που επιλέγουν να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο από την κινητή τους συσκευή και όχι από σταθερό υπολογιστή. Η βελτιστοποίηση του site σας προκειμένου να εναρμονίζεται με τις επιταγές των φορητών συσκευών αποτελεί ζωτικής σημασίας ενέργεια καθώς:

○ 8 στους 10 καταναλωτές επιλέγουν να χρησιμοποιούν την κινητή τους συσκευή για να πραγματοποιούν αγορές από το Ίντερνετ.

○ Σχεδόν 1.2 δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου συνδέονται μέσω κινητής συσκευής.
Πάνω από το 90% των χρηστών «έξυπνων» κινητών χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για να αναζητήσουν τοπικές μάρκες.

○ Από τη συνολική «κίνηση» στο Διαδίκτυο, περισσότερο από 15% προέρχεται από κινητές συσκευές.

7 / Επενδύστε στην ποιότητα του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας

Μην ξεχνάτε ότι το κύριο συστατικό που θα προσελκύσει και θα «κρατήσει» τους επισκέπτες στο site σας είναι η ποιότητα του περιεχομένου του. Οι τεχνικές βελτιστοποίησης δεν θα αποδώσουν σε καμία περίπτωση αν οι αναρτήσεις στην ιστοσελίδα σας δεν είναι πρωτότυπες και ποιοτικές. Οι πρακτικές SEO, που συνδράμουν στην άνοδο της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία αξιόλογου και χρηστικού περιεχομένου, θα αποτελέσουν τα «κλειδιά» της επιτυχίας σας.

2017-08-30T09:58:57+00:00